L - V: 08.00 - 21.00, S: 08.00 - 15.00, D: Inchis

Ortodontie

Awesome Image

Cele mai frecvente întrebări despre tratamentul ortodontic

Tratamentul ortodontic nu are un rol pur estetic, ci de cele mai multe ori are un rol funcțional – corectarea mușcăturii, astfel încât dinții sa preia forțele corect; astfel, vor rezista mai bine în timp și eliminam riscul apariției unor simptome la nivelul articulatiei temporo-mandibulare. Tratamentul ortodontic poate fi realizat atât la copii, cât și la adulti. În continuare, am răspuns la cele mai frecvente întrebări pe care le auzim din partea pacientilor noștri:

1. De ce avem nevoie de un tratament ortodontic?

În cazul copiilor, un tratament ortodontic este mai facil de realizat, ne ajuta sa obținem spațiu pentru dinții definitivi ce urmează sa erupă și sa obținem o mușcătură corecta cât mai devreme, astfel dinții si articulația  nu vor fi afectate în timp.

Pentru adulti, obiectivele sunt de funcționalitate – dinții nu se pierd doar din cauza cariilor, ci și din cauza unei muscãturi incorecte care îi suprasolicita. Acest lucru se corectează prin tratamentul ortodontic. Desigur, în urma unui tratament ortodontic obținem și un rezultat estetic, în armonie cu trăsăturile pacientului.

2. Cum se stabilesc obiectivele tratamentului ortodontic?

În urma unei consultații inițiale și a unui set de investigații (fotografii, modele montate în articulator, radiografii) medicul stabilește un diagnostic și obiectivele ce pot fi atinse pornind de la situația data.

Ne dorim ca la finalul tratamentului sa avem doua arcade cu dinții perfect aliniati și care se potrivesc una cu cealaltă, astfel încât sa avem o mușcătură corecta.

3. Cât timp durează tratamentul ortodontic?

Între 6 și 30 de luni, în funcție de tipul tratamentului – în cazul copiilor vorbim de 6-8 luni, pentru adolescenți și adulți media este de 24 de luni. De asemenea, și în cazul adulților pot exist tratamente de scurta duratā pentru adulți 6-8 luni – de cele mai multe ori tratamentele ortodontice preprotetice.

4. Care sunt investigațiile de care avem nevoie pentru stabilirea diagnosticului și elaborarea planului de tratament?

Fotografiile intra și extraorale, modelele montate în articulator, precum și radiografiile care diferă în funcție de caz – radiografie panoramica, teleradiografie, CBCT bimaxilar și de articulație temporo-mandibulara.

5. Este dureros tratamentul ortodontic?

Poate exista un ușor disconfort la începutul oricărui tratament ortodontic pe o perioada de 3-4 zile după aplicarea aparatului, pentru care se recomanda analgezice uzuale. De asemenea, în primele zile pot apărea leziuni ale mucoasei orale – buze, obraji – pentru care veți primi de la medicul ortodont ceara care sa protejeze părțile moi pana se vor obișnui cu bracketii.

6. Ce fel de aparate se pot pune la adulți?

Exista aparatele clasice, cu bracketi – acestea pot fi metalice sau fizionomice (de culoarea dintelui sau transparente)

De asemenea, exista și gutierele transparente ce pot îndrepta dinții.

 

7. Ce sunt aparatele ortodontice estetice?

Sunt fie bracketii de ceramica (de culoarea dintelui) sau de safir (transparenți) sau gutierele transparente.

Gutierele sunt reprezentate de mai multe seturi de gutiere (pentru arcada de sus si pentru cea de jos). Fiecare set va fi purtat între 10 si 14 zile, în funcție de recomandările medicului si va îndrepta dinții din aproape în aproape.

Avantajele lor sunt:

  • Le putem înlatura când mâncăm si astfel nu exista restricții alimentare
  • Igiena orală se face normal
  • Presiunea resimțită de pacient este mai mică
  • În multe cazuri, sunt mai rapide

 

8. Poate aparatul ortodontic să producă leziuni carioase sau demineralizări ale smalțului?

Aparatul ortodontic în sine nu produce carii sau demineralizari, insa igiena orală în momentul în care purtam un aparat ortodontic trebuie sa fie mai riguroasa pentru a ne asigura ca nu acestea nu apar – în cazul bracketilor la nivelul acestora va rămâne mâncare ce va trebui îndepărtată cu atenție.

9. Cât de des se face vizita la medicul ortodont în timpul tratamentului ortodontic?

Vizita depinde de tipul de aparat ales, în general vizita se face la 4-6 săptămâni.

În cazul gutierelor transparente ne vedem mai rar, la 8 săptămâni.

10. Ce este contenția și de ce este nevoie de aceasta la finalul tratamentului ortodontic?

După tratamentul ortodontic, dinții au o anumită mobilitate ce este normala în urma alinierii lor. Durează în jur de 1 an – 1 an și jumatate pana când osul și ligamentele parodontale se remodelează în jurul noii poziții a dinților și ei redevin perfect stabili. Pentru aceasta perioada, se poarta contentii pentru a ne asigura ca nu apare recidiva.

11. Care sunt aparatele de contenție?

Aparatele de contenție sunt fie aparate fixe sub forma unei sârme ce rămâne lipita pe interiorul dinților (cel mai frecvent de la un canin la celălalt), fie gutiere mobile ce se poarta doar pe timpul nopții.

12. Cât timp va trebui purtată contenția?

Perioada de purtare va fi în funcție de caz, de complexitatea și stabilitatea acestuia post tratament ortodontic. În medie un an și jumatate după terminarea tratamentului ortodontic.

13. De ce este nevoie în unele cazuri de o abordare interdisciplinara ortodonție- protetică?

În cazul pacienților adulți care se prezintă la medicul generalist sau protetician cu lipsa unuia sau a mai multor dinți, cu o uzură accentuată a dinților sau care doresc înlocuirea restaurărilor vechi din diferte motive, medicul generalist sau protetician poate să beneficieze de ajutorul unui tratament ortodontic preprotetic. In acest mod, spațiile edentate pot fi corect calibrate pentru a face loc unor implanturi dentare. Dinții care au migrat în spațiile lipsă pot fi repoziționați în poziția lor inițială și marginile gingivale ale incisivilor pot fi nivelate corect. Datorită acestor intervenții ortodontice, proteticianul poate să fie minim invaziv cu țesuturile dentare ale pacientului, adică să sacrifice o cantitate cât mai redusă a țesuturilor dentare.

În aceste cazuri, medicul protetician este “arhitectul” planului de tratament iar medicul ortodont urmărește obiectivele stabilite de către protetician. Din acest motiv este necesară o comunicare excelentă între medicul ortodont, protetician și alți membrii ai echipei interdisciplinare, comunicare care se face cu ajutorul investigațiilor enumerate mai sus. La finalul tratamentului ortodontic, proteticianul preia din nou cazul pentru a înlocui dinții lipsă și pentru a reface morfologia dinților abrazați astfel încât aceștia să-și poată relua corect funcția.